Grimsbu Turistsenter


Sykkeleldoradoet Folldal
Tekst og foto: Øyvind Wold, forfatter av boka ”På sykkel i fjellet”, Cappelendamm forlag 2009. Boka har ti turkapitler, blant annet om Folldal.


I Folldal finnes usedvanlig fine sykkelmuligheter, både for familier, mosjonister og entusiaster/treningssyklister. Her kan du finne trivelig og i mange tilfelle nesten bilfrie veier gjennom flere fjelldaler som tar deg helt opp på snaufjellet.
Mange grusveier og traktorveier tar deg både langs klukkende elver, over flate furumoer, opp til fjellskogen og helt opp på snaufjellet. Med utgangspunkt i Grimsbu eller Folldal tettsted, finnes det nok vakre sykkelturer til å fylle en hel ferie.
Fra Folldal kan du med sykkel enkelt komme deg inn fire forskjellige fjellområder; Rondane, Knutshø/Oppdal sør, Hjerkin/Dovrefjell og Alvdal vestfjell. I alle disse fjellene finnes aktuelle grusveier for syklister.
Anbefalte kart for turer i Folldal og omegn er turkart Rondane 1:100 000 (Cappelendamm), og de mer detaljerte kartene Folldal, Hjerkinn og Unndalsvatnet i Norges-serien 1:50 000 (utgiver Ugland IT).

Utenom noen av Turistforeningens betjente hytter er det lite med serveringssteder i fjellet, og det er lurt å ha med både vannflaske og en del mat på tur. Utstyr du bør ha med på hver tur er dekkspaker, pumpe og ekstra slange, foruten vind- og vanntett bekledning i tilfelle regn eller uvær.

Her er tre turforslag for deg som vil gjøre deg bedre kjent med sykkel i området, med noen fakta om hver tur.

Sykkeleldoradoet FolldalLett
Rundtur på grusveier på Grimsmoen
Startsted: Grimsbu Turistsenter
Distanse: 10 km
Samlet stigning: ca 30 høydemeter
Underlag: grusvei av varierende kvalitet
Turtype: Lett introduksjonstur til Grimsbus nærområde

Grimsmoen rett sør for Grimsbu er en enorm grusmorene som ligger igjen etter siste istid.
Etter å ha krysset over Folla på brua rett øst for Grimsbu camping, kan man sykle på stort sett bilfrie veier både østover og vestover på sørsiden av elva Folla. Veiene har litt variabel gruskvalitet, men er stort sett veldig flate. Dette forslaget er en liten rundtur via Kroktjønna, Stormoegga fritidspark og Rotjønna. I Kroktjønna er det laget badeplass som er populær på fine sommerdager. Litt lenger vest finnes den idylliske gamle gården Kvebergsøya som kan tilby diverse kurs og aktiviteter.
Det finnes mange småveier og kjerreveier i dette området, og skulle du få lyst på en større utfordring så går det med utgangspunkt Grimbu og Grimsmoen både grusvei (over Reinslia) og mer kjerrevei (over Vismannskletten) østover mot Haustsjøen og Alvdal.

Sykkeleldoradoet Folldal

Middels krevende
Folldal-Døråldalen-Dørålseter t/r

Startsted: Folldal sentrum
Distanse: 50 km
Samlet stigning: ca 350 høydemeter
Underlag: asfalt, og grusvei, stedvis litt løs grus
Turtype: mosjonstur på asfalt og småkupert grusvei

Flott fin tur inn blant fjellene i Rondane nasjonalpark, i rolig tempo tar turen tre og en halv til fire timer.
Ta Rv 27 sørover fra Folldal sentrum. Etter 12 kilometer på asfalt, er det avkjøring mot høyre inn til Døråldalen. Merkbar stigning de første tre kilometerne, før det etter hvert blir lettere. Omtrent halvveis inn Døråldalen kommer du over tregrensa, og på sørsiden av veien vil du få stadig bedre utsyn til de imponerende totusen-meter-toppene Midtronden og Høgronden.
Servering framme på turisthytta Dørålseter, og selvfølgelig store muligheter for de som ønsker en avstikker til fots.
På returen kan du få en artig variant ved å ta nordover inn Blæsterdalen mot Fallet. Da tar du av til venstre bare noen få hundre meter før du kommer tilbake til Rv 27. Blæsterdalen byr på ca fire kilometer morsom sykling på smal og dårlig grusvei/kjerrevei, før du krysser den spesielle verneverdige og restaurerte gamlebrua over elva Grimsa. Riksveien tilbake igjen herfra.
Om man eventuelt velger å starte denne turen fra Blæsterdalen blir den bare halvparten så lang, og nesten bilfri, og kan egne seg for barn fra ca 12 års alder.

Sykkeleldoradoet Folldal

Krevende
Grimsbu-Folldal sentrum-Råtåsjøen-Dalholen-Funndin-Einunndalen-Moskard-Grimsbu
Startsted: Grimsbu
Distanse: ca 80 km
Samlet stigning: ca 600 høydemeter
Underlag: asfalt og grus
Turtype: langtur i høyfjellet med blanding av lange stigninger og flere raske partier

En herlig tur opp på høyfjellet som passer best for deg som er litt trent. Det som gjør turen krevende er den ganske drøye stigningen fra Dalholen og opp de neste fem-seks kilometerne i retning mot Råtåsjøen. Husk å snu deg underveis i bakken, kjempeutsikt mot Rondane!
Fra toppen ved Depltangen på nesten 1200 meters høyde er det lett og rask fjellsykling videre nord og østover forbi Flåman og til sørenden av Fundin-sjøen.
Hold til høyre (sør-østover) i krysset etter Dølisetran og fortsett ned den lange og vakre Einunndalen ned til Rv.29. Aktiv seterdrift på flere setre. Få med deg spesielle landskapsterrasse- og elveformasjoner ved naturreservater ved Flåmsætrin og Meløyfloen. Servering på den idylliske Romsdalssetra i sommersesongen.
Veien går ganske bratt nedover på de siste kilometerne mot Rv.29. Så flat sykling på asfalt vestover omtrent en mil tilbake til Grimsbu.

Tips:Trafikken langs Rv.29 går ganske fort, men den kan delvis unngås ved å sykle på grusveier sør for elva og riksveien.